onsdag 30 juni 2010

Stockholm-Kalmar-Utklippan-Borkstaaken-Holtenau-Cuxhaven-Amsterdam
Vi ligger mitt i smeten med båten i Amsterdams Gästplats ”Six haven” sedan i måndagsmorse. Första och andra dagen ägnades åt att laga generatorn samt några andra fel som hela tiden uppstår. Vindarna har varit sisådär, så det har blivit en del motorgång. Idag är det mulet men annars har vi haft väldigt mycket sommarsol. Först igår kväll vandrade vi genom stan efter det att vi köpt upp oss på en del kartor som behövs för att gå ner en bit via ”Stående-mast-kanalen”. Den leder så småningom ut till Nordsjön ovanför Rotterdam. Vi tyckte att det är OK eftersom det inte finns några vindar att tala om just nu. Och så får vi se mer av Holland på det sättet...

Hela stan kryllar av cyklister (utan hjälmar!), så det gäller att se upp som gångtrafikant! Vi har nog aldrig sett så många cyklar och cyklister på en och samma gång. Kanalerna är många och där ligger husbåtarna med sina krukväxter och ”andra saker”... ja, det är en speciell stad och mycket okomplicerad.
Kort resumé: Det tog lite tid för oss att ta oss till Cuxhaven från Kalmar på grund av sydliga vindar, vilket innebär att vi har vinden ”rakt i näsan” så vi fick ta hjälp av motorn. Vi seglade förbi Bornholm och gick vidare mot Burkstaaken. Där blev vi liggande eller rättare sagt ”stående på land” ett par dagar, eftersom vi hade fått in vatten i lagret på proppelleraxeln. Och det är inte bra eftersom lagret kan skära, säger Uffe. Vi var helt enkelt tvungna att ta upp båten på land och få hjälp av bussiga mekanikern, Ingo, på egna firman MobilService.

Efter två dagar på land fortsatte vi mot Holtenau i Kiel. Man blir ganska trött av att sitta och handstyra i Kielkanalen, därför känns det skönt att ta en paus i Rendsburg, som är en mellanstation vid Kielkanelen. Där genomgick vi själva samt tvättpåsen en ordentlig tvagning!
Vid slutstationen Brunnsbuttel, har vi vårt bunkringsställe Alde. Där det är det riktigt billigt jämfört med priserna hemma. Överhuvudtaget är allt mycket billigare i Tyskland i alla fall när det gäller tekniska artiklar, mat, vin och sprit.

Kvällen tillbringade vi med Jan från Cassiopeja, som har planer på att segla jorden runt, men tar kanalvägen ner mot Medelhavet. Det är så fantastiskt just för man träffar så många trevliga seglare som man slår sig i slang med. Och alltid ses vi någonstans i världen igen... Lycka till Jan!
Nästa hamn blev Cuxhaven och här vill vi varna för den dyraste hamnen på länge. Vi blev inte långvariga där, utan fortsatte vidare mot Amsterdam och gästhamnen Sixhaven. Som kontrast mot Cuxhaven är det mer justa priser här, vilket gör att det känns OK att tillbringa några dagar i Amsterdam! Allt ingår som t ex dusch, vatten, el och internet, men tvätten kostar ett par euro!

Jag glömde att berätta något fantastiskt som hände när vi som hastigast stannade till i Bergkvara för att heja på Peter Frick. Det kom in en båt till på kvällskanten och då visade det sig att det är Anders Thorén, som var klasskamrat med både Peter och Uffe för 45 år sedan! Världen är bra liten ibland!Dover blir nog vårt nästa stopp!


Inga kommentarer: