torsdag 1 mars 2012

Vad gör ni hela dagarna?
(Det här är en 2 år gammal sida som har ramlat ut systemet, men jag låter den bli publicerad i alla fall! Bloggen har legat i träda p g a att seglingen stannade helt enkelt upp!!! Nya mål är under planering!)
   Ja, den frågan får vi väldigt ofta. Varje sak kan bli till ett projekt och kräver planering. Som t ex att handla mat. Eller köpa 8 l vatten i dunkar. Ja, köpa. Vattnet som vi fyller i våra tankar upplevs unket så till kaffe och te unnar vi oss köpevatten. Som väl är har vi nya cyklar (våra gamla blev förstås stulna) där vi kan lasta alla vår kassar eller annat som vi inte orkar bära för egen maskin.
    Att uppdatera en gammal segelbåt känns också frestande när man upptäcker hur många fräsiga teknikprylar det finns och som man måste ha. Det kan ta flera veckor att dra in nya el-ledningar. Och var skall man gömma dem? En gammal båt är inte byggd för den nya tekniken så det gör lite ont när man ser ledningar hänga lite här och där fullt synliga på grund av platsbrist. Men visst blev det bättre?
    Färgen vi använde på skrovet i Västindien för sex år sedan, blev ju tyvärr bortspolad vid uppdragningen förra året i Olhao. Vi fick förstås måla om skrovet före sjösättningen med en ny färg som inte var lika effektiv. Skrovet är nu fullt av snäckor och slem. Det måste bli en uppdragning igen för att kunna måla om med en bättre och mer hållbar färg. 
    Alla våra lampor har blivit utbytta till ledlampor för att spara ström. Och en inverter har också blivit utbytt, vars kablar och el-ledningar i princip fick ”opereras” in med hjälp av en teknisk seglarvän. Den högsta önskan som jag nästan är säker på att vi alla går och bär på här nere är att Clas Ohlsson någon gång skall öppna en filial i Las Palmas. Eller en slags Hjertman-butik. Båtprylarna här i Las Palmas är definitivt dyrare här än hemma, då det inte finns någon konkurrens. Det kan t o m vara billigare att skicka efter reservdelar från Sverige.
För att leta prylar, kolla väder, hålla en något så när kontakt med hemlandet går det åt många timmar framför en dator. Ofta när man har varit mitt uppe i nedladdningar kan man förlora nätkontakten, vilket är frustrerande samt framkallar dåligt humör. Som väl är, har vi den Skandinaviska klubben där det finns ett bra nät och används flitigt. Där kan man också låna böcker, filmer och ljudböcker. På fredagarna serveras det en lunch för en liten peng, vilket är populärt bland oss skandinaver. En gång i månaden visas det film. Andra gånger föredrag eller pyssel för de som vill.

Lite nöje har vi också! Karnevalen, som pågick knappt två veckor, lyste upp kvällarna med glam, ambulanstjut och fyrverkerier. Man kunde också se utklädda invånare i de mest fantastiska kreationer. Dag som natt. Små som stora. T o m hundarna var utklädda. Temat den här gången var ur Seriernas värld. Pekkas bild får representera fantasin här. Vi noterade att männen var särskilt förtjusta i att klä ut sig i kvinnokläder. Hur kommer det sig? Vi har blivit en liten svenskkoloni här vid marinan. Varje fredagskväll träffas vi på Saylors Bar över en öl, bara för att snacka senaste nytt och få tips på den bästa hantverkaren m m. Annat kan vara att planera en bergsvandring som ofta sker på söndagar och tisdagar. Tro mig, det finns mycket vackert att upptäcka på den här ön. De flesta som vi har lärt känna här på ön är lika förtjusta i Las Palmas som vi är. Här finns allt man behöver. Priserna är dock inte som hemma när det gäller båtprylar, utan lite dyrare. Matpriserna ligger ungefär som på samma nivå som hemma. Det enda som är klart billigare är vin, sprit och cigaretter. Månadspriset för vår båt ca 11 m lång kostar oss, inkl el och vatten, ca 200€/mån. Det får anses som otroligt 
billigt men marinan är kommunal.


Finalen på något, som har tagit mycket tid i anspråk, är vår kortvågsradio. Uffe har jobbat en hel del på att få igång radion men utan resultat. Vi var tvungna att anlita Alfred, en äldre dyr specialist inom iCom (bilden). Han har rättat en hel del på vår radio för en kostnad på 200€, så nu fungerar den bättre. För att kunna ta ner väder-gribfiler ville han ha 1200€ för att sätta in ett Pactor-modem. Vi tackade nej. Det får bli en annan gång, men kolla antennen på biltaket!
    Båten är laddad med böcker men vi hinner inte läsa så mycket på grund av att dagarna är alldeles för korta...

Inga kommentarer: