torsdag 26 mars 2015

Atlanten
Ordentliga vindar förde oss ut ur hamnen den 26 feb. Innan dess hade vi handlat upp oss ordentligt och hunnit säga adjö samt överlämna en kasse med kläder, småslantar och lite annat till Cesar (vår boatboy 2005). Rätt osäker på hans namn, men det lät ungefär så (numera inga tänder i överkäken), när han uppdaterade oss på gamla minnen.
   Det är bara att inse att nu har vi ca 20 dagar att tillbringa på Atlanten. Vädret för 10 dagar såg bra ut, vindarna mestadels nordostliga, som alltid vid den här tiden. Båten, vindrodret Brage jobbade bra tillsammans. Snarare var det väl jag som hade svårt att röra mig på grund av centrifugalkraften framåt som gör att man blir trög i rörelserna, samt svårt att hålla balansen...
   Att laga mat ombord är inte det lättaste. Det skvimpar och rullar hit och dit...och det är lätt att tappa humöret när soppan hamnat på durken. På en gång upptäckte vi att färskvattnet runnit från ena tanken ut i kölsvinet på grund av en läcka. Nu hade vi bara 200 l kvar i en annan tank. 
   Vi kunde hålla 5-5,5 knop i snitt, ibland mer. Vi hade revad stor och lite försegel som vi trimmade när det behövdes. Det blåste mellan 9-17 sek/m i stort sett hela tiden
Och det vi såg var hav, hav, hav.... Inte en enda båt på hela överseglingen, förutom den vi såg dygnet innan framkomsten till Tobago.
   Jag hade laddat ner en massa podcasters som förgyllde vår tid. Naturligtvis hade vi också en massa böcker ombord. 
   Märkligt, men det gick riktigt bra att sova. Jag bullade upp med en hel del kuddar i kojen som gjorde att man kunde ligga väldigt stadigt. Efter tre dygn har man hittat sin dygnsryttm...
   Måndagen den 16 mars kom vi till Scarborough, Tobago. Den här gången tog det oss hela 18 dagar allt som allt över Atlanten. Förra gången 2005, blev det 21 dagar.

Lördagsmiddag på Sulamit2. Ingen idé att
vara kräsen...

3 kommentarer:

Bjarne och Elsa Tveitan sa...

Hej, kul att det gick bra....fina bilder! Kul med bilderna från Kap Verde, ser fram emot att komma till Mindelo..Ha det riktigt bra!

Mattis och Pirjo sa...

Mysigt med foton. Skinka och ananas...mums under en gungig seglats :O) Ha det bara bäst!!!

Anders T. sa...

Kan se att Uffe numera är väldigt lik sin far. Hoppas att ni har det bra på andra sidan Atlanten.